Cada vegada hi ha més persones que quan inverteixen no busquen només rendibilitat sinó també que la inversió es faci amb criteris socialment responsables

Criteris ASG i inversió socialment responsable

Avui dia és relativament senzill invertir seguint els criteris coneguts com a ASG, per les sigles de les paraules ambiental, social i governança, és a dir, invertir en empreses que són sostenibles ambientalment i socialment i que compleixen les condicions associades a un bon govern corporatiu: 

  • Criteris ambientals: es tracta de l’impacte mediambiental, ja que totes les empreses impacten en el medi ambient, ja sigui consumint aigua i llum, generant residus o emetent diòxid de carboni.
  • Criteris socials: consisteixen en com es relaciona l’empresa amb els empleats, clients, proveïdors i entorn social, i les mesures que aplica per millorar-ne el benestar, com ara la conciliació familiar.
  • Criteris de bon govern: es refereix a l’administració, el compliment de la normativa i altres aspectes com la transparència en la gestió.

La forma més comuna d’invertir amb aquests criteris és fer-ho mitjançant fons d’inversió que utilitzin alguna de les estratègies pròpies de la inversió socialment responsable:

  • Exclusió: els gestors estudien i analitzen una sèrie de valors (accions o bons) i apliquen un filtre per excloure empreses de determinats sectors, com per exemple tabac, armament, pornografia, etc.
  • Best in class: els responsables de gestionar el fons adopten estratègies ASG, de manera que inclouen en el fons les empreses que s’adaptin millor als criteris esmentats. Es considera que l’esforç d’anàlisi és més gran que en el cas anterior.
  • Inversió temàtica: és una variant del Best in class en què el gestor tria empreses que destaquen en algun criteri específic per crear, per exemple, fons d’inversió que lluiten contra el canvi climàtic, que fomenten la gestió responsable de l’aigua o les energies renovables…

També es pot fer una inversió socialment responsable a través de vehicles que ens permetin una inversió d’impacte, és a dir, aconseguir un impacte social o mediambiental de manera directa o activa per mitjà de microcrèdits o bons verds.

Igualment, també es considera inversió responsable el fet de comprar accions d’empreses amb la finalitat de poder influir-hi participant-hi i promovent millores en aspectes ASG.

I la rendibilitat?

Invertir de manera responsable o d’acord amb els teus valors no vol dir renunciar a obtenir una bona rendibilitat. De fet, a mitjà termini, els índexs sostenibles ho fan millor que els tradicionals.

Les empreses cada vegada estan més conscienciades sobre el fet de ser responsables, de manera que és més fàcil trobar bones inversions amb criteris ASG. A més, si la demanda continua augmentant, l’oferta també ho farà.

En conclusió, avui dia podem invertir tenint en compte els nostres valors personals sense oblidar una bona rendibilitat i contribuint a fer un món millor.


Contingut avalat per l'Institut d'Estudis Financers amb els criteris de transparència, qualitat, independència i neutralitat.

IEF

Altres temes

Pablo López: Perdre la por

Perdre la por

Pablo López

Xavier Puig: Parlar de diners

Parlar de diners

Xavier Puig

Teresa Perales: Atrevir-se amb tot

Atrevir-se amb tot

Teresa Perales 

Xavier Puig: Com operar a internet de manera segura

Com operar a internet de manera segura

Xavier Puig

Pas a pas, cap a un somni

Pas a pas, cap a un somni

Antonio Banderas

Com pots planificar l’estalvi

Com pots planificar l’estalvi

Xavier Puig

Ferran Adrià: Avançar-se al futur

Avançar-se al futur

Ferran Adrià

Xavier Puig: Per què hauries de planificar la jubilació

Per què hauries de planificar la jubilació

Xavier Puig

Marc Gasol: Construir un projecte  que perduri

Construir un projecte que perduri

Marc Gasol

Xavier Puig: Què cal saber abans d’invertir

Què cal saber abans d’invertir

Xavier Puig

Samantha Vallejo-Nágera - Confiar en un mateix

Confiar en un mateix

Samantha Vallejo-Nágera

Claus per a emprendre un negoci

Claus per a emprendre un negoci

Xavier Puig