Si et vols comprar un pis, o bé ets ric i pots pagar trinco-trinco o demanes una hipoteca com tothom. Però clar, per demanar-la has de veure quant pots demanar. Llavors has de passar per la taxació, el notari, el registre, la gestoria, les assegurances, els interessos…En fi, que és una decisió que espanta una mica. Però al final, si ho mires, no és més que sentit comú, el que cal tenir.

Primer de tot, estàs segur que vols comprar? Jo et recomano que facis el que vaig fer jo: una llista d'avantatges i inconvenients. Comprar pot ser una bona inversió a llarg termini, perquè t'obliga a estalviar cada mes i, al cap dels anys, tens una propietat i ja no has de preocupar-te de pagar lloguers ni quotes. Per altra banda, està clar que té alguns inconvenients, perquè hauràs de pagar les despeses de manteniment, la comunitat, impostos … A més, et lliga, i moure't no és tan fàcil com quan estàs de lloguer, que pots canviar d'un lloc a un altre.

En segon lloc, i molt important: quina quota pots pagar? Quina pregunta, oi? Doncs val la pena saber-ho abans d'embarcar-s'hi. D'entrada, si tens clar que no hauries de pagar més d'un terç dels ingressos familiars, anem bé. Mira que no sigui gaire diferent del lloguer que pagues ara mateix, si ho pagues bé. I recorda que estaràs molts anys pagant la quota de la hipoteca, o sigui que seria millor que tinguessis una mica d’estabilitat en els teus ingressos.

Abans de comprar, vols saber quant val el pis i si arrossega problemes, oi? Doncs has de demanar una taxació i una verificació registral.

Pagaràs interessos, per tant, informa't si et convé més pagar un interès fix durant tota la hipoteca o variable. Si és fix, pagaràs cada mes el mateix, sense importar si l'Euríbor puja o baixa. Si és variable, canviarà amb les condicions del mercat. Jo et recomano mirar diverses opcions i triar la que més et convingui.

A més, a part dels interessos pagaràs impostos i altres despeses.
Tingue'ls en compte, perquè se sumaran al preu final. Pregunta tot el que et plantegi dubtes; demana papers de tot el que acabaràs signant després.

Pensa en les assegurances, per si la casa s'esfondra o per si caus tu… Bé, això ha estat una mica lleig, però pensa-hi, perquè algú haurà de pagar les quotes.

Signaràs davant d'un notari, que donarà fe que tot és correcte. Doncs pregunta-li, que per això hi és. Si tens dubtes, no et tallis.

Tu quantes hipoteques penses demanar al llarg de la teva vida? Mira que això no és com comprar-se un pijama! Si aquesta és l'única hipoteca que penses signar per ara, que sigui la que et convé a tu. Fes-me cas…