Aprendre, viure, gaudir.
N'ets capaç, val la pena

A la meva edat? Sí. Definitivament.

De vegades, hem trobat a faltar no saber més coses. Aquest és el moment. Tenim el temps. Tenim interès. Aquesta és la nostra oportunitat.

Ara és quan pots descobrir i sorprendre't de com en pot ser de bonic aprendre coses noves que t'interessin. Sense imposicions, amb llibertat.

Quan puc començar? Ara mateix.

Això és el que tractarem:

1. Per què aprendre?

2. Sí, n'ets capaç

3. Què necessito aprendre?

4. Com començo?


1. Perquè aprendre?

Quina pregunteta! Perquè aprendre és viure, és gaudir i s'obre un nou món.

Què vol dir que t'és completament igual? Els que ens dediquem a aquestes coses de l'envelliment, no tenim ni idea del que se sent...

Però sí que sabem una cosa: que t'anirà meravellosament bé aprendre. Fes-nos cas i confia en nosaltres!

  • De la mateixa manera que cuidem el cor, també hem de cuidar el cap.

  • Com més facis servir el cap, el més probable, és que gaudeixis durant més temps de les teves capacitats i en millors condicions.

  • Aprendre coses noves ens pot ajudar a viure d’una altra manera i fer el que fins ara no havíem fet.

  • Com més coses noves fem i més gaudim, més i millor viurem.


2. Sí, n'ets capaç

Si et preguntes si ets capaç d'aprendre, la resposta és que sí. Per descomptat que n'ets capaç!

És cert que, de gran, aprendre costa una mica més. La nostra memòria és pitjor, som una mica més lents, hi veiem amb més dificultat... I és que estem una mica atrotinats, però no cal desanimar-se.

Qüestions importants:

  • Cada persona té el seu propi ritme d'aprenentatge. Dependrà de la teva capacitat, esforç, ganes, curiositat i dedicació. No es tracta de córrer molt, es tracta de gaudir.

  • No pensis tant en els anys perduts, sinó en tot el que et queda per fer. El més important és el que faràs a partir d'ara mateix.

  • Pensa en el que t'agrada o t'agradava i no vas poder fer. Aprendre no és només estudiar. Aprendre pot ser cantar, ballar... Encara que, a part d'això, saber fer servir una mica l'ordinador, per exemple, t'aproparia als teus nets o a persones que tens lluny.

Vinga, ànims! Fes el primer pas. Busca al teu ajuntament, o als serveis socials, o al club, o al teu centre de salut, informació sobre quines coses es poden fer.


3. Què necessito aprendre?

Només coses importants. Qüestions que siguin del teu interès, que et connectin amb el món, que et permetin gaudir mentre les fas.

  • Tria sempre aprendre coses que et vinculin amb els altres i no aquelles que t'aïllin.

  • Encara que t'interessin coses relacionades amb la joventut i això és molt bo, no t'hi comparis. El teu procés d'aprenentatge és diferent, tu ets diferent.

  • Aprèn a utilitzar la tecnologia. No és el nostre enemic i et farà ser més a prop del món. Exemples: si no en saps, aprèn a fer servir el caixer per treure diners, com es programa el vídeo o el DVD; utilitza totes les seves possibilitats. Es comença per aquí. No demanis als altres, coses que tu pots fer. Posa't en marxa.

  • Aprendre és ajudar a recuperar la nostra memòria col·lectiva. Això que tu saps i que, si no ho escrius, no es podrà transmetre als altres. Aprèn a escriure, escriu la teva història, redacta la nostra història, transmet el que saps als altres.

  • Aprèn coses relacionades amb la vida diària, amb la quotidianitat. Aprèn a reclamar, aprèn a llegir el que signes... Estudiar ens pot ajudar a tenir veu.


4. Com començo?

Pas a pas. Sense pressa, però sense pausa. Qui no aprèn quotidianament, cada dia, corre el risc de no aprofitar el que el món li ofereix.

Però només hi ha un camí vàlid, el de la tranquil·litat i el de la teva implicació personal.

A més, tu poses els límits. No et preocupis, perquè això no és una competició, una cosa que hagis de guanyar, una cosa que puguis perdre. Aquí es guanya, però no es perd.

Aprèn amb els altres. Aprèn en companyia, no estiguis sola, no estiguis sol.

 

Convenç-te'n. Ets capaç de fer-ho.