Què és la borsa
 
És el lloc en què es compren o es venen accions i obligacions, tant de deute públic com privat. 
 
Es tracta d'un mercat financer organitzat i regulat, que estableix un preu públic —anomenat cotització o canvi— per als seus productes financers. Així es canalitza l'oferta i la demanda.
 
Com invertir en borsa pas a pas
 

 1. Decideix quina quantitat invertiràs. Si no tens experiència, comença a poc a poc, amb un pressupost petit. Tingues en compte la teva aversió al risc. I mai no utilitzis uns diners que et puguin fer falta a curt termini.
   
 2. Escull un bon corredor de borsa. Aquests intermediaris (coneguts com a brokers) són els únics autoritzats per comprar i vendre valors a la borsa. Comprova la seva trajectòria i les seves referències abans de triar el teu.
   
 3. Obre un compte amb ell. Li hauràs de facilitar les teves dades personals, financeres i preferencials, i concretar de quina manera li comunicaràs les ordres de compra o de venda.
   
 4. Tria els valors o accions que vols comprar. Tingues clar quin perfil d'inversor vols ser (conservador o arriscat) i quant temps pretens mantenir la inversió. En aquest punt, informa't, forma't i deixa't aconsellar pel teu assessor borsari.
   
 5. Dona l'ordre de compra al corredor. Indica quines accions o valors prefereixes, quina quantitat, a quin preu i detalla quina vigència té l'ordre.
   
 6. Abona la compra.
   
 7. Si es tracta d'una venda, comprova que els diners s'ha abonat en el teu compte, menys la comissió pactada amb l'intermediari i les de les entitats reguladores de la borsa.
   
 8. Torna a començar. Informa-te'n novament, estudia els mercats i cerca noves alternatives d'inversió.
   

Com transmetre les ordres?
 
Una ordre borsària és la que un inversor dona a un tercer perquè l'executi en el mercat. N'hi ha de molts tipus, segons els seus terminis, condicions i característiques.
 
El més normal és que estableixis amb el teu broker un curs habitual de comunicació per transmetre les teves ordres. Pots triar entre les ordres presencials, els correus electrònics, la gestió online des de sistemes web i, en menor mesura, la comunicació telefònica.
 
Quins tipus d'ordres hi ha?
 
Pots ordenar comprar o vendre en borsa, però hi ha tres classes d'ordres per fer-ho: limitades, de mercat i al millor:

 • Ordres limitades. Inclouen un preu màxim per a la compra i mínim per a la venda. Si no s'assoleixen, no són executades. Quan et convenen? Si vols garantir-te un preu i no tens pressa a fer-ho.
 • Ordres de mercat. Consisteixen en instruccions de compra o venda al millor preu possible, que l'inversor va negociant en el mercat. Es fan immediatament, sense controlar la suma final. I poden implicar diferents preus segons les parts que vas comprant o venent. T'interessen? Només si necessites fer l'operació com més aviat millor.
 • Ordres al millor. La diferència amb el model anterior és que, si la compravenda al preu acordat no cobreix totes les accions, aquell mateix preu s'aplicarà a la resta. Per això, quan no aconsegueix tots els títols necessaris, es queda esperant en aquell preu, com si fos una ordre limitada.
  Recorda que, a més de comprar i vendre accions, és possible adquirir bons i obligacions.

Contingut avalat per l'Institut d'Estudis Financers amb els criteris de transparència, qualitat, independència i neutralitat.

IEF

Altres temes

test

Pablo López

Perdre la por

test

Xavier Puig

Parlar de diners

test

Teresa Perales

Atrevir-se amb tot

test

Xavier Puig

Com operar a internet de manera segura

test

Antonio Banderas

Pas a pas, cap a un somni

test

Xavier Puig

Com pots planificar l’estalvi

test

Ferran Adrià

Avançar-se al futur

test

Xavier Puig

Per què hauries de planificar la jubilació

test

Marc Gasol

Construir un projecte que perduri

test

Xavier Puig

Què cal saber abans d’invertir

test

Samantha Vallejo-Nágera

Confiar en un mateix

test

Xavier Puig

Claus per a emprendre un negoci