Què és la borsa
 
És el lloc en què es compren o es venen accions i obligacions, tant de deute públic com privat. 
 
Es tracta d'un mercat financer organitzat i regulat, que estableix un preu públic —anomenat cotització o canvi— per als seus productes financers. Així es canalitza l'oferta i la demanda.
 
Com invertir en borsa pas a pas
 

 1. Decideix quina quantitat invertiràs. Si no tens experiència, comença a poc a poc, amb un pressupost petit. Tingues en compte la teva aversió al risc. I mai no utilitzis uns diners que et puguin fer falta a curt termini.
   
 2. Escull un bon corredor de borsa. Aquests intermediaris (coneguts com a brokers) són els únics autoritzats per comprar i vendre valors a la borsa. Comprova la seva trajectòria i les seves referències abans de triar el teu.
   
 3. Obre un compte amb ell. Li hauràs de facilitar les teves dades personals, financeres i preferencials, i concretar de quina manera li comunicaràs les ordres de compra o de venda.
   
 4. Tria els valors o accions que vols comprar. Tingues clar quin perfil d'inversor vols ser (conservador o arriscat) i quant temps pretens mantenir la inversió. En aquest punt, informa't, forma't i deixa't aconsellar pel teu assessor borsari.
   
 5. Dona l'ordre de compra al corredor. Indica quines accions o valors prefereixes, quina quantitat, a quin preu i detalla quina vigència té l'ordre.
   
 6. Abona la compra.
   
 7. Si es tracta d'una venda, comprova que els diners s'ha abonat en el teu compte, menys la comissió pactada amb l'intermediari i les de les entitats reguladores de la borsa.
   
 8. Torna a començar. Informa-te'n novament, estudia els mercats i cerca noves alternatives d'inversió.
   

Com transmetre les ordres?
 
Una ordre borsària és la que un inversor dona a un tercer perquè l'executi en el mercat. N'hi ha de molts tipus, segons els seus terminis, condicions i característiques.
 
El més normal és que estableixis amb el teu broker un curs habitual de comunicació per transmetre les teves ordres. Pots triar entre les ordres presencials, els correus electrònics, la gestió online des de sistemes web i, en menor mesura, la comunicació telefònica.
 
Quins tipus d'ordres hi ha?
 
Pots ordenar comprar o vendre en borsa, però hi ha tres classes d'ordres per fer-ho: limitades, de mercat i al millor:

 • Ordres limitades. Inclouen un preu màxim per a la compra i mínim per a la venda. Si no s'assoleixen, no són executades. Quan et convenen? Si vols garantir-te un preu i no tens pressa a fer-ho.
 • Ordres de mercat. Consisteixen en instruccions de compra o venda al millor preu possible, que l'inversor va negociant en el mercat. Es fan immediatament, sense controlar la suma final. I poden implicar diferents preus segons les parts que vas comprant o venent. T'interessen? Només si necessites fer l'operació com més aviat millor.
 • Ordres al millor. La diferència amb el model anterior és que, si la compravenda al preu acordat no cobreix totes les accions, aquell mateix preu s'aplicarà a la resta. Per això, quan no aconsegueix tots els títols necessaris, es queda esperant en aquell preu, com si fos una ordre limitada.
  Recorda que, a més de comprar i vendre accions, és possible adquirir bons i obligacions.

Contingut avalat per l'Institut d'Estudis Financers amb els criteris de transparència, qualitat, independència i neutralitat.

IEF

Altres temes

Pablo López: Perdre la por

Perdre la por

Pablo López

Xavier Puig: Parlar de diners

Parlar de diners

Xavier Puig

Teresa Perales: Atrevir-se amb tot

Atrevir-se amb tot

Teresa Perales 

Xavier Puig: Com operar a internet de manera segura

Com operar a internet de manera segura

Xavier Puig

Pas a pas, cap a un somni

Pas a pas, cap a un somni

Antonio Banderas

Com pots planificar l’estalvi

Com pots planificar l’estalvi

Xavier Puig

Ferran Adrià: Avançar-se al futur

Avançar-se al futur

Ferran Adrià

Xavier Puig: Per què hauries de planificar la jubilació

Per què hauries de planificar la jubilació

Xavier Puig

Marc Gasol: Construir un projecte  que perduri

Construir un projecte que perduri

Marc Gasol

Xavier Puig: Què cal saber abans d’invertir

Què cal saber abans d’invertir

Xavier Puig

Samantha Vallejo-Nágera - Confiar en un mateix

Confiar en un mateix

Samantha Vallejo-Nágera

Claus per a emprendre un negoci

Claus per a emprendre un negoci

Xavier Puig