T’expliquem el concepte diversificació amb un exemple: com es podrien invertir 5.000 € en accions. Diversificar més o menys tindrà conseqüències sobre el risc que assumim en cada decisió d’inversió. 

Exemple 1, sense diversificar:
Invertim els 5.000 € en accions d’una mateixa empresa

Per exemple, invertim els 5.000 € en l’empresa de la marca del nostre cotxe. Aquesta decisió implica que la nostra rendibilitat dependrà exclusivament de l’evolució d’aquella empresa. És a dir, si l’empresa va bé, ven molts automòbils, no té escàndols i fa models nous, és probable que el valor de les accions tendeixi a pujar, i en aquest cas tindrem guanys. Però en cas que les previsions de vendes de l’empresa siguin dolentes, tingui problemes de reputació —o simplement el mercat consideri que les accions són cares—, baixaran de preu i perdrem una part dels diners. Assumim un risc elevat.

Exemple 2, diversificant:
Decidim invertir els 5.000 € en diferents empreses

En aquest cas, invertim els 5.000 € no en una empresa sinó en diverses. D’aquesta manera, la nostra rendibilitat dependrà de la mitjana de totes i no tan sols de l’evolució d’una sola empresa. Seguint amb l’exemple, passa que l’empresa que produeix el nostre cotxe no té models elèctrics i el mercat considera que el futur és en altres marques. Si haguéssim invertit també en aquelles marques, el risc que la nostra inversió baixés seria més reduït, perquè si una part de les empreses baixa, es compensa amb les que pugen.

Tot i que en aquest exemple simple només hem tingut en compte un únic sector, seria molt recomanable que la diversificació anés més enllà, per exemple invertint en empreses de diversos sectors o d’altres zones geogràfiques.


“No posis tots els ous al mateix cistell”

La saviesa popular ens diu “no posis tots els ous al mateix cistell”, i és exactament el que passa amb les inversions. Si hem invertit en un cistell d’empreses d’automoció i passa que aquell sector es veu perjudicat per les males perspectives de vendes per als anys vinents, la cartera d’accions perdrà valor. En canvi, si també haguéssim invertit en accions d’empreses de tecnologia o en empreses que es dediquen a l’energia verda, el risc derivat d’una mala notícia en un dels sectors que formen la cartera no afectaria la resta.

A llarg termini, una inversió diversificada comporta menys risc

A llarg termini els mercats acostumen a tenir rendibilitats positives, de manera que si invertim de forma diversificada a uns quants anys les probabilitats de perdre capital es redueixen. Per això no hem d’invertir amb risc diners que haguem de necessitar a curt termini.

Quin perfil tens com a inversor? 

Per poder definir quina mena d’inversió et convé has de conèixer el teu perfil com a inversor. Pensa en diferents aspectes que cal tenir en compte:

  • Quines pèrdues estàs disposat a assumir? És a dir: quin perfil de risc tens? Inverteix de manera que puguis dormir tranquil. Hi ha persones que valoren més la seguretat que el rendiment, i altres a les quals no els importa tant sentir-se segures com obtenir la màxima rendibilitat potencial. De tota manera, com més diversificació, més estabilitat general de la cartera.
  • Quan necessitaràs els diners invertits? Defineix l’horitzó temporal de la inversió. No és igual una inversió a un any que a 20; a 20 anys ens podem permetre un nivell de risc més alt.
  • No inverteixis en productes que no entenguis. Quan t’ofereixin alguna cosa que no entenguis, pregunta tantes vegades com calgui. Si tot i així no ho veus clar, no assumeixis el risc.
  • No perdis de vista quin patrimoni tens. Per exemple, si pensem invertir 10.000 € i tenim un patrimoni de 100.000 €, és possible assumir més riscos que si el nostre patrimoni total és de 15.000 €. Òbviament, ens afectaran menys les possibles pèrdues.

Quan hagis definit el perfil inversor que tens, et podràs decidir pel tipus d’inversió que et convé més. Actualment, una forma senzilla i habitual de diversificar és invertir per mitjà de fons d’inversió.

Els fons d’inversió

Els fons d’inversió engloben les aportacions efectuades per diverses persones que confien la gestió dels diners a un gestor professional que pren les decisions tenint en compte uns criteris (temps, risc, sector d’inversió, etc.).

És una forma habitual de diversificar, perquè nosaltres contractem un producte i el producte mateix s’encarrega d’invertir en diferents actius i, per tant, de diversificar.

Si vols saber més coses sobre fons d’inversió, en tens més informació en aquest article.


Contingut avalat per l'Institut d'Estudis Financers amb els criteris de transparència, qualitat, independència i neutralitat.

IEF

Altres temes

Pablo López: Perdre la por

Perdre la por

Pablo López

Xavier Puig: Parlar de diners

Parlar de diners

Xavier Puig

Teresa Perales: Atrevir-se amb tot

Atrevir-se amb tot

Teresa Perales 

Xavier Puig: Com operar a internet de manera segura

Com operar a internet de manera segura

Xavier Puig

Pas a pas, cap a un somni

Pas a pas, cap a un somni

Antonio Banderas

Com pots planificar l’estalvi

Com pots planificar l’estalvi

Xavier Puig

Ferran Adrià: Avançar-se al futur

Avançar-se al futur

Ferran Adrià

Xavier Puig: Per què hauries de planificar la jubilació

Per què hauries de planificar la jubilació

Xavier Puig

Marc Gasol: Construir un projecte  que perduri

Construir un projecte que perduri

Marc Gasol

Xavier Puig: Què cal saber abans d’invertir

Què cal saber abans d’invertir

Xavier Puig

Samantha Vallejo-Nágera - Confiar en un mateix

Confiar en un mateix

Samantha Vallejo-Nágera

Claus per a emprendre un negoci

Claus per a emprendre un negoci

Xavier Puig