Estàs pensant a obtenir més rendibilitat per als estalvis? Els fons d’inversió són una bona opció: hi pots invertir a partir de petites quantitats, diversificar i obtenir un tractament fiscal avantatjós. Abans, has de tenir en compte certs aspectes.

Vídeo El que has de saber abans de triar un fons d’inversió

Els últims anys han guanyat adeptes de totes les edats i a tot el món. Es consideren una manera fàcil de fer treballar els diners. Són els coneguts fons d’inversió, que estan regulats per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

I… com funcionen? Un conjunt de persones, conegudes com a partícips, inverteixen els seus capitals en el mercat de valors, a través d’una societat. La societat inverteix el capital reunit en altres instruments financers, com ara accions, bons o divises. Els partícips del fons reben els guanys que generen. Els guanys com les pèrdues, sempre són proporcionals als diners que s’hi han invertit.

Els fons d’inversió han guanyat popularitat pels múltiples avantatges que ofereixen, com la flexibilitat (amb accés a carteres molt diversificades), la gestió especialitzada per part d’una entitat, els avantatges fiscals i també la liquidat, que permet disposar de les inversions en un termini d’entre 24 i 48 hores. 

Hi ha fons que inverteixen en accions, bons o dipòsits, i d’altres que combinen les diferents possibilitats, cosa que vol dir que cada fons té les seves pròpies característiques de rendibilitat i risc

Per això, abans de contractar-ne un, és important tenir en compte:

  1. La política d’inversió del fons: en què inverteix, perquè determina el nivell de risc i la possible rendibilitat. 
  2. El nivell de risc: ve determinat per una qualificació que va de l’1 al 7 (l’1 és el de risc més baix i el 7 el de risc més alt, segons el que estableix la CNMV).
  3. La rendibilitat històrica: com es diu en el món de la inversió, rendibilitats passades no garanteixen rendibilitats futures, però la trajectòria d’un fons sí que ofereix pistes útils per saber com s’ha comportat en el passat el fons en determinades circumstàncies del mercat —bones o dolentes—, que no necessàriament ha de ser com ho farà en el futur.
  4. El nivell mínim d’inversió inicial i la quantitat d’inversió que se t’exigeix mantenir.

I el preu? Per descomptat, com qualsevol altre producte financer, hem de conèixer les condicions econòmiques abans de contractar-lo:

  • la comissió de gestió de l’entitat gestora la comissió de gestió de l’entitat gestora
  • la comissió de dipositaria, que té com a funció custodiar els actius del fons
  • la comissió de subscripció o reemborsament
  • la comissió d’èxit
  • les despeses corrents

Tots aquests aspectes es poden trobar al fullet informatiu del fons, als informes periòdics, trimestrals o semestrals, a les fitxes mensuals i el més important: al DFI (dades fonamentals per a l’inversor).

En aquest document apareixen els objectius d’inversió, el perfil de risc, la remuneració, les despeses al llarg de l’any, la rendibilitat històrica i la informació pràctica, és a dir, el que has de saber abans de prendre una decisió. 


Contingut avalat per l'Institut d'Estudis Financers amb els criteris de transparència, qualitat, independència i neutralitat.

IEF

Altres temes

Pablo López: Perdre la por

Perdre la por

Pablo López

Xavier Puig: Parlar de diners

Parlar de diners

Xavier Puig

Teresa Perales: Atrevir-se amb tot

Atrevir-se amb tot

Teresa Perales 

Xavier Puig: Com operar a internet de manera segura

Com operar a internet de manera segura

Xavier Puig

Pas a pas, cap a un somni

Pas a pas, cap a un somni

Antonio Banderas

Com pots planificar l’estalvi

Com pots planificar l’estalvi

Xavier Puig

Ferran Adrià: Avançar-se al futur

Avançar-se al futur

Ferran Adrià

Xavier Puig: Per què hauries de planificar la jubilació

Per què hauries de planificar la jubilació

Xavier Puig

Marc Gasol: Construir un projecte  que perduri

Construir un projecte que perduri

Marc Gasol

Xavier Puig: Què cal saber abans d’invertir

Què cal saber abans d’invertir

Xavier Puig

Samantha Vallejo-Nágera - Confiar en un mateix

Confiar en un mateix

Samantha Vallejo-Nágera

Claus per a emprendre un negoci

Claus per a emprendre un negoci

Xavier Puig