Potser estàs pensant en unes vacances, o en una inversió, un negoci, una compra, alguna cosa per a la qual necessitaràs diners extra. O potser només vols estalviar per a un futur més còmode. Fer un pressupost personal és una decisió que t'ajudarà a aconseguir-ho. I no t'enganyis: fer els comptes al cap no dona els mateixos resultats.             

Vídeo Com et pots fer el pressupost personal en 4 passos

Llegir la transcripció del vídeo

Primer: apunta els ingressos

Abans de res, hauràs de quantificar quants diners reps regularment. Generalment, disposaràs de la nòmina, però també pots obtenir altres ingressos addicionals, com ara prestacions, possibles devolucions d'Hisenda, el cobrament de lloguers, feines puntuals... Pensa en els 12 mesos següents per preveure què pot incrementar el teu saldo positiu. Podria ser, a més, que se t'acudeixi alguna idea per obtenir ingressos nous.                    

Segon: registra les despeses

Arriba l'hora de restar. Anota totes les despeses habituals i puntuals que prevegis. Tindràs les despeses d'habitatge, menjar, transport, vacances, roba... Algunes se t'acudiran fàcilment, però és recomanable ser meticulós.          

Això et permetrà diferenciar les despeses imprescindibles de les supèrflues i prendre decisions que et facilitin retallar. Pot ser que un sopar menys en restaurants cada mes et proporcioni un estalvi important.

No oblidis que la vida és plena d'imprevistos. El dentista, la reparació d'un electrodomèstic o un casament inexcusable et podrien allunyar dels teus objectius si no els has tingut en compte. Fes una partida per a aquestes probables despeses.

Tercer: fes balanç

Tenint clar quines despeses i quins ingressos tens, arriba l'hora de fer balanç. És aquí quan tocarà fer ajustaments per assolir els objectius d'estalvi que ens haguem proposat. Òbviament, necessitarem que els ingressos superin les despeses, però si el saldo positiu no ens permet aconseguir les nostres metes, hi voldrem fer ajustaments.  

Retallar les despeses identificades com a supèrflues serà el primer que et vindrà al cap, però també podràs idear noves estratègies d'ingressos. Per exemple, venent o llogant alguna cosa que no necessitis.

Quart: controla

El pressupost personal és una eina a la qual hem de recórrer regularment. Les nostres despeses o ingressos es podrien desviar del que prevèiem inicialment. El fet d'haver plasmant negre sobre blanc les teves finances personals haurà estat un pas molt important per assolir els objectius que t'hagis marcat, ja que no manegem l'economia personal amb la mateixa precisió quan només ho fem amb el cap i la memòria.                    

Un llapis i una llibreta són un mètode tradicional força fiable, però no oblidis que hi ha multitud d'aplicacions, com les de la teva entitat financera, que et poden ajudar a planificar i controlar el pressupost.        

Ja ho tens tot a punt per començar a millorar el teu benestar financer.  


Contingut avalat per l'Institut d'Estudis Financers amb els criteris de transparència, qualitat, independència i neutralitat.

IEF

Altres temes

Pablo López: Perdre la por

Perdre la por

Pablo López

Xavier Puig: Parlar de diners

Parlar de diners

Xavier Puig

Teresa Perales: Atrevir-se amb tot

Atrevir-se amb tot

Teresa Perales 

Xavier Puig: Com operar a internet de manera segura

Com operar a internet de manera segura

Xavier Puig

Pas a pas, cap a un somni

Pas a pas, cap a un somni

Antonio Banderas

Com pots planificar l’estalvi

Com pots planificar l’estalvi

Xavier Puig

Ferran Adrià: Avançar-se al futur

Avançar-se al futur

Ferran Adrià

Xavier Puig: Per què hauries de planificar la jubilació

Per què hauries de planificar la jubilació

Xavier Puig

Marc Gasol: Construir un projecte  que perduri

Construir un projecte que perduri

Marc Gasol

Xavier Puig: Què cal saber abans d’invertir

Què cal saber abans d’invertir

Xavier Puig

Samantha Vallejo-Nágera - Confiar en un mateix

Confiar en un mateix

Samantha Vallejo-Nágera

Claus per a emprendre un negoci

Claus per a emprendre un negoci

Xavier Puig