Amb l'arribada dels períodes de vacances, una de les cerques que més es generalitza a Internet és la del lloguer d'habitatges de vacances. L'ús d'Internet per a aquest fi està cada vegada més estès entre els usuaris en proporcionar preus econòmics i una gestió molt més simple i ràpida.

Durant les dates de vacances, les plataformes web especialitzades en el lloguer d'habitatges de vacances s'omplen d'ofertes, i aquest fet pot ser aprofitat pels ciberdelinqüents com una oportunitat per aconseguir potencials víctimes.

Com funciona aquest frau?

Els ciberdelinqüents estan buscant constantment objectius als quals poder estafar. Les plataformes web d'ús massiu, com ara les plataformes de lloguers de vacances, són bons aparadors en els quals poder oferir falsos productes amb la finalitat que les potencials víctimes caiguin en l'engany.

Respecte al modus operandi

 • Els ciberdelinqüents utilitzen plataformes web legítimes i fiables en què publiquen falsos anuncis d'habitatges, a preus molt atractius i amb fotografies que atreuen l'atenció de les víctimes.
 • Una vegada la potencial víctima s'interessa per l'habitatge, estableix contacte amb el ciberdelinqüent i procedeix a seguir les seves instruccions, que generalment acostumen a ser el pagament d'una part o la totalitat de la reserva, o bé li sol·licita dades personals i bancàries per procedir al pagament.

Encara que, en altres ocasions, el modus operandi  pot ser:

 • El ciberdelinqüent envia correus electrònics massius incloent-hi enllaços que redirigeixen a pàgines web d'empreses de lloguer d'habitatges de vacances, suposadament, però que són pàgines web amb fins fraudulents
 • Una vegada la potencial víctima accedeix a aquestes pàgines falses, li sol·liciten dades personals i/o bancàries que posteriorment seran usades pel ciberdelinqüent per estafar la víctima

Quines recomanacions de seguretat s'han de seguir per evitar ser víctimes d'aquest tipus de frau?

CaixaBank vol traslladar algunes recomanacions de seguretat per minimitzar els riscos de ser víctima del frau de vacances:

 • S'ha d'aplicar el sentit comú i no donar credibilitat a qualsevol oferta atractiva (o ganga) que arribi a través d'Internet sense abans contrastar aquesta informació.
 • Cal prestar atenció a l'anunciant i revisar el seu historial o opinions que hi ha sobre ell dins la plataforma.
 • Abans de fer qualsevol transacció, cal extremar totes les precaucions en el mètode de pagament. S'ha de sospitar si l'anunciant demana el pagament per un canal alternatiu al que ofereix la plataforma web.
 • S'ha de desconfiar sempre de les presses o les urgències
 • S'aconsella utilitzar eines com Google Street View per confirmar l'existència i la similitud de l'immoble ofert. 

Com s'ha d'actuar en cas de ser víctima de frau?

En cas de ser víctima d'aquest tipus de frau, s'ha de:

 • Posar el frau en coneixement de l'entitat bancària de la qual se sigui client amb la màxima celeritat possible.
 • Interposar una denúncia policial.
 • Guardar totes les dades i la informació relativa a l'anunci i als contactes establerts amb el suposat venedor, ja que poden ser requerides durant la investigació del cas.