10 regles per navegar de manera segura

  1. Conscienciació: quan accedim a internet, hem de ser conscients dels riscos a què ens exposem. És fonamental ser prudent amb les pàgines que visitem i els arxius que baixem.
  2. Un bon antimalware: Un antimalware és un programa que ens protegeix del codi maliciós, com ara virus, troians, ransomware, etcètera. Tenir un antimalware actualitzat i ben configurat us evitarà molts problemes. Tot i així, recordeu que l'antivirus no garanteix la vostra seguretat al 100%
  3. Actualitzar el sistema operatiu i aplicacions: Tenir correctament actualitzat el sistema operatiu (Windows, Linux, Apple…) i totes les aplicacions instal·lades és una de les principals garanties per no deixar obertes portes d'entrada als vostres equips que els ciberdelinqüents puguin explotar. Encara que l'actualització dels equips impliqui temps, i de vegades calgui reiniciar, és fonamental per solucionar vulnerabilitats de seguretat del programa instal·lat.
  4. Utilitzar contrasenyes robustes: És molt important tenir una contrasenya molt robusta i diferent per a cada tipus d'ús (correu electrònic, xarxes socials, banca electrònica…). Alguns trucs? Que tinguin més de 8 caràcters i combinin lletres (majúscules i minúscules), dígits i caràcters especials; evitar informació personal com pot ser el DNI, noms de familiars o coneguts i no utilitzar mai patrons molt senzills, ni paraules de diccionari. Per a més seguretat, es recomana modificar periòdicament les contrasenyes.
  5. Gestor de contrasenyes: Recordar moltes contrasenyes és complicat. Per això es recomana utilitzar un gestor de contrasenyes que guarda les contrasenyes de manera segura. No s'han d'anotar mai les contrasenyes en llibretes o fitxers sense xifrar.
  6. No accediu a llocs web de dubtosa reputació: Per verificar la legitimitat d'una pàgina web, no n'hi ha prou de fixar-se únicament en si apareix un cadenat al costat de l'adreça de la pàgina web. Heu de comprovar la legitimitat del vostre certificat digital, verificant que és vigent i realment ha estat emès per a la pàgina web per on volem navegar.
  7. Eviteu descàrregues no conegudes: una de les bretxes més grans de seguretat ve de la descàrrega d'arxius. Si no esteu totalment segurs de l'origen del que esteu baixant, eviteu-ho o verifiqueu-ho abans de la descàrrega.
  8. Xarxes Wi-Fi gratuïtes: Si utilitzem una xarxa Wi-Fi gratuïta per navegar per pàgines públiques, el risc és mínim. No obstant això, hem d'evitar navegar per pàgines web que ens demanen l'entrada de dades personals, com ara contrasenyes o usuaris, ja que la Wi-Fi podria estar compromesa i, per tant, algú podria interceptar les nostres dades personals. Hem de parar la mateixa atenció quan ens connectem a xarxes Wi-Fi amb contrasenya coneguda.
  9. Tingueu cura de la vostra identitat digital: Tota la informació que pugem a internet sobre nosaltres mateixos, les imatges que compartim a les xarxes socials deixen un rastre digital que componen el que es coneix com la nostra ‘identitat digital’. Per això, cal vigilar especialment amb la ‘identitat digital’ que ens creem i únicament pujar aquella informació sobre nosaltres mateixos que considerem cent per cent pública.
  10. Desconfiança sempre activa: Fins i tot tenint els sistemes actualitzats, un bon antivirus i parant atenció a totes les recomanacions anteriors, el sentit comú és el més important a l'hora de navegar per internet. Recordeu que la millor defensa sou sempre vosaltres.