Les claus d'accés són credencials de seguretat, personals i intransferibles que protegeixen tota la informació del teu món digital: dades personals, comptes bancaris, xarxes socials, informació confidencial, imatges i contingut de tota mena.

Per això, és important crear contrasenyes robustes difícils d'endevinar. Tot i que, que per molt robusta que sigui la clau amb què assegures el teu entorn digital, et servirà de ben poc si la comparteixes amb algú altre: si la teva contrasenya la coneix algú més, ja no és segura. 

  • Mai no has de compartir les teves credencials de seguretat

A vegades, per comoditat, per presses o per la confiança que pots tenir en una altra persona, cedeixes aquestes contrasenyes sense ser realment conscient del risc que comporta: de vegades et deixes guiar per la practicitat, encara que no sigui segur. Compartir les teves contrasenyes és una pràctica molt perillosa, que se't pot girar en contra i pot arribar a perjudicar-te tant en l'àmbit personal com laboral. 

Per aquest motiu, és important ser conscient que en el moment en què comparteixes la teva contrasenya amb una altra persona, permets que s'identifiqui en el món digital com si fossis tu: li estàs lliurant la teva identitat digital. Això significa que qualsevol acció que faci estarà lligada a tu, per la qual cosa, sigui o no fraudulenta, en podries ser considerat responsable. A més, també li estàs donant accés a tota la teva informació i no pots estar del tot segur que no comparteixi la teva contrasenya amb tercers, per la qual cosa aquesta informació podria anar a parar a les mans equivocades. 

  • El frau per proximitat: quan qui t'enganya és una persona del teu cercle més pròxim

La cessió de claus també té un paper essencial en alguns dels fraus més coneguts, en què destaca el frau per proximitat. El frau per proximitat es produeix quan una persona cedeix les seves claus a un familiar, amic o conegut i aquest les utilitza per cometre un delicte o una operació fraudulenta de forma totalment il·lícita, sense autorització del titular. 

Encara que sigui algú del teu cercle més íntim, en el moment en què cedeixes les teves claus, perds el control de quines accions es duran a terme amb els teus comptes i quines no, per la qual cosa les estàs posant en risc. Mai no podràs estar totalment segur de com utilitzaran el teu compte.

A més de no compartir la teva contrasenya amb ningú, atès que és un element de seguretat personal i intransferible, recorda que, per exemple, tampoc no l'has de desar en una nota del teu dispositiu mòbil, apuntar-la en un paper o deixar-la a la vista en alguna habitació de casa. Conservar les teves claus i mecanismes d'autenticació en llocs segurs és fonamental per evitar ser víctima del frau per proximitat. D'aquesta manera, atorgaràs a les teves contrasenyes la importància que es mereixen per mantenir segur el teu món on-line.