Otros perfiles
Tot un món d'inversió a la teva disposició
Una acció és un instrument de renda variable que representa una part de propietat d'una empresa que es pot comprar i vendre en el mercat de valors. En comprar accions, s'obté la categoria de soci (accionista) i es reben uns drets sobre l'empresa. Els accionistes posseeixen un conjunt de drets polítics dins l'empresa (votar en decisions, participar en assemblees) i econòmics (percebre una part de la renda generada).
El seu preu depèn tant de factors específics de l'empresa (els resultats obtinguts i esperats en el desenvolupament de les seves activitats i la seva política de dividends) com de factors relacionats amb el mercat en què cotitza (factors macroeconòmics, polítics, etc.).
Descobreix OCEAN Broker i
opera en més de 25 mercats
Opera a la teva iniciativa en accions, renda fixa i
altres valors de més de 25 mercats.
Tot el que necessites saber sobre invertir amb accions
Avantatges i riscos
El valor de les inversions està subjecte a fluctuacions de mercat, per la qual cosa, es poden produir pèrdues. Les rendibilitats passades no són cap garantia de resultats futurs.
Encara no ets client
CaixaBank?
Fes-te'n client en només 6 passos i redescobreix l'experiència d'invertir.
Opera en accions amb CaixaBank en més de 25 mercats amb Ocean Broker
A més, si operes en mercat nacional, podràs tenir una sèrie de serveis addicionals com cotitzacions en temps real en contractar un pack.
En vols saber més sobre el món de les accions?
Una acció és un actiu financer que representa una part del capital social de l'empresa.
La suma de les accions representa el valor total d'una empresa. Per exemple, si aquesta té 100 milions d'accions i cada acció té un valor de 2 euros, l'empresa val 200 milions d'euros.
Pots adquirir les accions de dues formes:
- En el mercat primari, en l'instant en què la societat emet les accions.
- En el mercat secundari, és a dir, entre inversors. Aquest mercat sol ser la borsa. A la borsa només es pot operar amb aquelles accions d'empreses que són admeses a cotització i, per a això, han de reunir una sèrie de requisits.
A Espanya hi ha quatre borses de caràcter oficial: València, Madrid, Bilbao i Barcelona. Totes comparteixen una plataforma de contractació, SIBE o Sistema d'Interconnexió Borsària Espanyol. Aquí és on es fan la majoria de les operacions i la supervisió depèn de la CNMV, que vetlla per la transparència dels processos, els drets dels inversors i els preus.
La compra d'accions es pot fer en qualsevol moment, però només s'executarà quan els mercats estiguin oberts.
La resposta curta és simple i senzilla: no. En el mercat tradicional, els venedors i compradors fan qualsevol transacció cara a cara, però en el mercat financer és necessari que hi participi un tercer. Poden ser:
- Entitats de crèdit: Bancs, caixes d'estalvi o cooperatives de crèdit.
- Societats de valors: Són societats anònimes amb un mínim de capital de 2 milions d'euros. Poden negociar per compte propi i executar ordres de tercers.
- Agències de valors: En aquest cas també són societats anònimes. Poden operar a compte dels seus clients, però mai per compte propi.
Pots guanyar diners quan una acció puja, és a dir, quan l'intercanvi de les accions de l'empresa en què has invertit es fa a un preu superior al qual les vas comprar. Si l'acció baixa, i el preu és inferior al qual vas comprar, llavors tindràs pèrdues en la teva inversió. Hi ha vegades que les empreses no obtenen beneficis o que les accions no es revaloren; és més, poden perdre el seu valor. Aquest és precisament el risc de la renda variable. Per atenuar-lo, el més recomanable és diversificar la inversió, per no lligar la nostra expectativa de rendibilitat al comportament del valor d'una sola empresa. La diversificació no garanteix beneficis ni protecció davant de pèrdues.
Aquesta estratègia pot incloure accions d'altres empreses, d'altres sectors, d'altres àmbits geogràfics i també productes de renda fixa. També és recomanable planificar la renda variable com una inversió a llarg termini.
Una empresa que té beneficis pot decidir repartir els guanys amb els seus accionistes. Però no sempre és així.